Sunday, 22 December 2013

resepi macaroni goreng

Macaroni ni sesuai untuk anak atau pun mak budak...haha.kalau masak ni sekali masak je dua2 boleh makan..seimbang karbohidrat,protein,sayur2 semua ada dalam ni..

rebus macaroni dan tos kan

bahan-bahan untuk dikisar:
cili kering
bawang besar
bawang putih
isi ayam

cara-cara:
1.tumis bahan yang dikisar 
2.perasa kan dengan sedikit garam,kiub ayam,sos cili dan sos tiram sedikit
2.masukkan sayur-sayuran,fishball atau fishcake
3.masukkan macaroni yang dah direbus


pasti lazat sebab ade isi ayam yg dikisar sekali dengan bahan-bahan tadi.Selamat mencuba!

cara kira waktu subur

zaman yang serba canggih ni,dowload je application dari smartphone or android,memang tepat dan tak kan salah waktu subur nya..masa conceived hadif dulu pun guna application untuk tau waktu subur tu..nama application ni Baby Planner..ada yang free dan kena beli klu untuk iphone,yang ni saya beli dlm RM4..

mula2 kena setting:
period length (tempoh period) contoh bulan Nov (22/11/13-28/11/13), 
last period date (hari terakhir anda period,28/11/13) dan 
menstrual cycle length (hari pertama anda period sehingga period bulan hadapan,22/11/13-19/12/13)

bila dah setting semua tu,akan automatik keluar bila waktu period dan waktu subur...dan paling best,boleh detect time bila the best untuk dapatkan baby girl or boy..



petunjuk:
pink waktu subur untuk dapatkan baby,kalau girl dua2 ke bawah,boy satu ke atas.
yellow: waktu period,kalau dah terlewat period,boleh try ujian kehamilan.
green:waktu selamat untuk bersama,ni kalau plan untuk tak nak baby.
red: ovulation dimana telur menetas pada waktu ini,kesuburan paling tinggi

petua2 yang pernah saya baca,kalau nak dapatkan baby girl (perempuan) kena bersama sebelum waktu ovulation..kebarangkalian tinggi..ni cuma usaha je,Allah juga yang tentukan gender baby tu..janji sihat dan selamat kan..

kira waktu subur adalah sangat penting bagi yang nak dapatkan baby..kalau period tak regular dan tak tetap,tu yang susah nak dapatkan waktu subur.

selamat mencuba semua dan saya doakan semua dapat rezeki baby bg yang sedang menunggu..😄


Monday, 16 December 2013

nasi ayam dari #resepirumahkokping

untuk 3-4 orang

1. 6 ketul ayam direbus sehingga empuk dan masukkan 1 kiub ayam knorr.Air rebusan ayam ni akan digunakan untuk nasi dan juga sup.
2. Ayam ditoskan,letak sos tiram dan hirisan 4biji bawang putih, digoreng sehingga garing. Sebab dah rebus tadi,so goreng sekejap je.
3. Basuh 1 1/2 pot beras,tumis halia,bawang putih dan serai yang telah diketuk. Goreng dengan sedikit planta sehingga naik bau.
4. Masukkan beras dan air rebusan ayam.
5. Tumis bawang,bawang putih dan halia yang ditumbuk atau dihiris.
6. masukkan lebihan air rebusan ayam tadi. perasakan dengan garam dan masukkan daun sup dan bawang goreng kalau ada.
7. Blend 3 lada besar merah dan 3 ulas bawang putih. Panaskan sehingga masak dengan api yang kecil. Masukkan sos cili,sos tomato dan gula.

so siap lah nasi ayam ni..memang senang dan sedap! masak,makan dan puji diri sendiri.hahaha.

selamat mencuba!

Testimoni Get Clean Water Pitcher Shaklee

sejak bersama Shaklee,tiap tiap bulan mesti pikir nak reward diri dengn barang2 Shaklee..dengan berbisnes Shaklee ni,dapat beli dr hasil titil peluh ku,rasa berbaloi2..kalau boleh semua barang2 Shaklee saya nak try..dari A-Z,saya nak semua barang2 saya makan or guna selamat dan berkesan,free dari chemical berbahaya..Shaklee ni bukan ada vitamin je ye..untuk penjagaan kulit muka,rambut dan barang2 rumah pun ada..

bulan lepas reward diri beli Get Clean Water Pitcher ni..ni salah satu wish list saya! dapat gak beli..saya nak try sebab pitcher ni jug tp ada filter skali..tak yah masak pun takpe air tu..memang best jimat masa untuk dapat air yang bersih..


✔ Testimoni saya:
Air minuman dah tak rasa klorin
Paling best air dah tak berkarat

✔ Sangat sesuai untuk??
* kegunaan harian di rumah
* portable boleh dibawa ke mana sahaja,balik kampung,travel lagi2 yang ada anak kecil untuk buat susu dimana sahaja
* bagi yang di office yang nak dapatkan bekalan air bersih, Get Clean ni pun sangat sesuai untuk letak kat tempat kerja anda

✔ Get Clean Water Pitcher ni:

Selamat
# Menyingkirkan kandungan plumbum dan bahan bahaya lain yang terdapat dalam air
# Diiktiraf oleh Persatuan Kualiti Air  (WQA)

Handal
# Menghasilkan 303L air (80 gelen) setiap turasan
# 2x ganda lebih berkesan berbanding jenama lain 

Mesra Alam
# Memelihara alam sekitar kerana menggunakan sistem Penurasan Jug Air dengan blok karbon yang boleh ditukar ganti,dimana dapat mengurangkan timbunan sisa.
# Penuras (filter) diperbuat daripada arang tempurung kelapa yang tahan lasak dan baik terhadap alam sekitar

Pilihan Bijak
# Dengan hanya berapa sen seliter sahaja, dapat memberikan air yang bersih tanp wang dengan membeli air botol mineral.
# Rasa enak dan ada meter untuk menentukan masa untuk menukar penuras

Get Clean set mengandungi water pitcher, 3 water filter refill dan water filter housing kit

so akan dapat 4 filter yang diperbuat dari arang tempurung kelapa. 1 filter tahan dalam 4 bulan atau 80gelen air. bila empat2 filter ni dah guna,just kena beli filternya sahaja.jimat sangat! i like it! kena rendam dulu untuk hilangkan karbon yang buih2 kecil tu.
paling best ada meter penanda ni untuk tentukan bila nak tukar penuras (filter). bila meter dah 80gellen boleh la tukar filter lain..

nak bonus yang boleh cover supplemen diri sendiri,husband,anak2,parent dan mertua??dengan Shaklee la anda boleh dapat buat camtu...sihat dapat,cantik dapat,duit pun dapat uolsss..

✆ Siti Rahmah 
✉ SMS @ WHATSAPP : 011-19801094
Pages : Forever MOM
Shaklee ID : 951391

Sunday, 15 December 2013

Mandarin Oriental Kuala Lumpur

start from now on nak share pasal hotel2 pulak la..bagi aku penting n senang orang nak dapatkan info pasal hotel2 ni lg2 yg pertama kali nak bercuti kat tempat tu..

Madarin Oriental ni boleh bagi 10/10..semua bagus n cantik!sebelah KLCC senang nak g shopping dan cari makanan..







Chinoz On The Park KLCC

a great place for breakfast at KLCC..kat sini ada buffet dan ala carte..buffet tu boleh makan apa je dan berapa banyak,harga pun berpatutan sorang 20++ je..main menu masa g tu ialah nasi lemak.. sedap dan paling penting boleh makan banyak2..hihi.








Saturday, 14 December 2013

H&M lot 10

kenapa saya suka baju2 di H&M? sebab stylo yet affordable compare to other brand..tapi sini takde lagi..hopefully shopping complex yang baru tu ada la H&M satu..haha.penuh harapan..

koleksi2 nya ikut musim..2x pergi koleksi winter,so long sleeve memang banyak sangat pilihan..mommies2 bole la try shopping baju anak2 kat sini..mesti best!!




Kereta Kontrol di Nilai 3

dah lama nak belikan Hadif kereta kontrol ni tapi kat sini so mahal mehh..yang biasa pun 500-600 above..so decide belikan kat Nilai 3..rumah akak pun dekat nak g situ..kat Nilai 3 ni bukan baju2,karpet atau langsir je ada..mainan untuk anak2 pun melambak dan besar kedainya..

masa g tu Hadif tak berapa sihat,dia tak teruja langsung pun tengok semua tu,letak dalam menangis..haha.dia tak suka membazirkan duit mama kot..haha.

mula2 pening nak pilih kereta or motor ni..comel giler kot motor ni..tp pikir camne nak angkut kalau beli dua kan?so pilih satu je la..kereta! tapi sampai sekarang teringat2 lg motor yang comel ni..haha.

memang smart!comfirm ada awek terpikat ni..hahaha.

ohhhh..kereta ku kena bungkus.

dulu masa mula2 beli dia takut nak naik,sekarang dah pandai tekan guna kaki sendiri..tak membazir beli sebab petang2 g jogging boleh bawa kereta ni sekali..

Restoren Upin Ipin Melaka

Masa g Melaka tu tengah2 malam lapar sebab belum dinner..pukul 11 lebih gak la..nasib baik ada yang buka lagi..

comel je restoren berkonsepkan upin dan ipin ni..sampaikan TV pun buka upin & ipin gak..selain boleh makan,ada satu ruang jual barangan upin&ipin..budak2 mesti suka..t-shirt,towel,mug dan macam2 ada kat situ..memang best.

makanan nya boleh la tapi termasin sikit dan air manis sgt..bagi 6/10 kot..mungkin yang lain2 sedap..tapi baru sekali je g situ..dapat termasin lak.




beli towel dan straw bottle untuk hadif?yang tengah tu nak join upin&ipin sekali ke??hahaha

Ben's KLCC

selalu kalau hubby outstation ke KL,akan stay kat Mandarin Oriental,so kalau bosan2 boleh jalan2 ke KLCC..nak lunch or dinner pun senang dan banyak pilihan..ini second time makan di Ben's..

Ben's ni surrounding,deco dan designnya so nice..dari segi makanan pun banyak pilihan..Asian ada,western pun ada..portion nya pun banyak sangat sesuai untuk perut naga macam diri ini..haha.

I LOVE FOOD!!!!









Thursday, 17 October 2013

Aquaria KLCC

papa meeting kat KL..ada satu hari free day!papa ajak pergi Aquaria KLCC..memg xpernah lg pergi walaupun selalu ikut papa outstation kat KL..

harga tiket untuk dewasa RM38,atas 3 tahun RM28,bawah 3tahun free..yeahh Hadif dapat masuk free!!

hadif excited tengok banyak2 fish.. tapi tak sampai half lagi da tertidur sebab da pukul 2,belum tidur dari pagi..kami berdua je la yang beria jalan2 kat Aquaria tu..

Selain macam-macam ikan yang ada,ada gak pameran haiwan dan serangga lain.Ada satu tempat tu dia kumpulkan jenis2 katak.dah la paling penakut dan fobia dengan katak!jalan cepat-cepat sambil tutup mata,tak mau tengok katak nanti termasuk dalam mimpi lak.hahaha.

kat Aquaria tu ada 2 show staff bagi makan kat ikan..bagi makan kat shark dan ikan besar2.. memang seronok tengok show tu sebab dalam akuarium besar dapat tengok ikan-ikan dibagi makan..

Overall 8/10..sebab rasa kejap je dah habis round semua..kena tambah lagi section2 yang best2 cam show bagi makan pada ikan tu.. mungkin boleh tambah show dengan binatang lain ke.. 😄


Sunday, 25 August 2013

Testimoni saya ESP Shaklee


saya kenal Shaklee ni baru dalam 3-4 bulan dan one of the product yang saya ambil adalah ESP. Ini testimoni saya selepas 2 bulan ambil ESP. memang jatuh cinta!


✿ dari 54kg ke 49kg! ✿

saya still bf anak saya,baru 2 bulan mengamalkan ESP! lepas berpantang memang tak pernah turun berat dari 54kg..kalau turun pun cuma 53 lepastu naik 54 balik..raya ke-2 haritu pergi klinik timbang berat,gembira sebab penimbang tunjuk 49kg!!yang penting amalkan konsisten hari-hari..ESP memang best! beri tenaga,susu banyak,berat pun turun!

✿✿ testimoni admin Forever MOM ✿✿

nak cuba ESP?
Rahmah 011-19801094
Forever MOM

Saturday, 24 August 2013

Nexus Karambunai Resort & Spa

saja menyibuk ikut papa ada workshop kat sini..tengahari tu baru pergi berdua dengan hadif..nexus ni jauh dari KK..ambil masa sejam juga la nak sampai..bukan kat bandar tapi jauh dipelosok hutan sana..ntah kenapa buat kat situ?mungkin pemandangan cantik kot..

memang luas dan depannya ada pantai..bilik tak berapa nak 5 star..harapkan pemandangannya je la kot yang menarik..breakfast pun bukan tahap sedap..biasa2 je..swimming pool menarik dan besar tapi tak sempat nak swim pun sebab petang tu hujan..yang ramai stay sini tourist dari korea,china,jepun..