Sunday, 31 March 2013

udang galah lemak cili padi


bahan-bahan:
udang galah 6 ekor
bawang kecik 5 biji
bawang putih 4 biji
bawang besar 1 biji
cili padi 5 biji
kunyit hidup
sedikit ketumbar 
2 batang serai
santan
kacang panjang

cara-cara:
tumbuk bahan-bahan no 2-7
lumurkan udang dengan separuh dari bahan-bahan yang ditumbuk
panaskan sedikit minyak dan tumis bersama serai
masukkan udang 
masukkan sedikit air 
bila dah mendidih boleh la masukkan santan dan kacang panjang
garam sebagai perasa

siap!nyum2..lawan dengan sambal ketuk ikan bilis..memg marvelos!


Wednesday, 27 March 2013

sesi buka hadiah

malam tu papa kemas-kemas nak g offshore..tak dapat bukak hadiah sama-sama..so mama buka hadiah dengan hadif..dah macam buka hadiah wedding lak..tengok ni happy boy dapat hadiah..murah rezeki dan TQVM kawan-kawan untuk semua..
mostly toys,some clothes,books and bags...terharu...Alhamdulillah.. ='( 
LOVE from HADIF!


birthday&house warming

presenting the birthday boy Muhammad Rayhan Hadif!little lion turned ONE!
ni prepare sendirik..seminggu sebelum memang sibuk pergi kedai beli barang-barang..macam-macam decoration stuffs ada kat kaison..kat kk kaison ada kat centre point & one borneo..
budak ni xsuka ada benda kat kepalanya..tengok la nak tanggalkan crown tu..memang susah nak amik gambar..=p
ni kek beli kat secret resepi pastu deco tempah kat atiqahkitchen sekali dengan apam polakadot..ada hati nak buat apam sendiri,last2 tak jadi buat pun..penyakit M datang..
t-shirt comel ni tempah online kat KiutKids..seminggu tempah da boleh dapat..design pun boleh pilih sendiri..sebab buat tema lion,mama choose this one!
terima kasih sebab sudi datang..semua ni kawan-kawan papa..


ni kawan saya Adam yang mama jaga sekejap tu..



credit to photographer on that day..kami tak sempat nak ambil gambar..gambar ni semua from him..selamat menjadi ayah dan ibu tak lama lagi..


Semoga rumah kami..keluarga kami sentiasa dilindungi oleh-Nya..thanks all!

Wednesday, 6 March 2013

homemade fish/meat/chicken ball

got this idea from dr.halina's blog...so simple yet good for your little one...

1.bahan-bahan:isi ayam/ikan/daging,tepung jagung,bawang besar,bawang kecil,halia.kalau nak letak garam sikit pun boleh..
2.gaul dan bulat-bulatkan 
 3.masukkan ke dalam sup...
 sphagetti soup for my hadif!

isoderm hilangkan gatal-gatal bayi anda

sebelum balik kampung masa cuti raya cina, merajinkan diri nak bersihkan lantai...hadif tengah tidur masa tu...tengah sibuk-sibuk mop tu tiba-tiba hadif bangun...dia pun pelik tengok mama buat apa lalu join skali tolong...sebab lantai masih basah, dia pun syok la golekkan diri kat lantai...

esok nya jadi apa?naik bintik-bintik kat kaki dan tangan dia...mama ingat cuma ruam biasa..tapi makin hari jadi makin teruk seperti bernanah walaupun sudah 2 kali pergi klinik dan letak ubat..tak juga kurang malah makin teruk...

Alhamdulillah akak ipar cadangkan guna isoderm ni...kering terus kudis-kudis tu..risau sangat mula-mula tu sebab banyak...nasib baik hadif tak garu-garu...


petua untuk ibu-ibu...kalau baby ada masalah kulit, cuba la guna isoderm ni...ada 2 jenis...satu untuk dewasa berwarna hijua, untuk baby warna jernih...In Sya Allah, 3-4hari hilang semua gatal-gatal...

selamat mencuba!