Wednesday, 17 July 2013

Matta Fair 2013

macam tahun lepas,diadakan di Suria Sabah. tak tau pun ada matta fair ni,pergi SS sebab nak beli barang..tapi tiba-tiba hubby ajak pergi tengok-tengok kat MAS holiday...ingat lagi tak post holiday tahun lepas yang saya nak pergi 3 tempat tu..2 tempat da pergi,so tinggal satu lagi tempat.ingat kan hubby tak alert,kalau tau baik buat post nak pergi istanbul ke...paris ke kan?hahaha..hamboi..hamboi..ingat tauke kayu balak?

tak pergi mana-mana pun..tempah cuti-cuti Malaysia je...pergi Langkawi!harga ok juga berpatutan dan terus book date dan flight...

bulan 1..konon-konon sambut annivesary sekali ler...yeaaaaay tak sabar..walhal berkurun lagi...





ikan merah masak kari

saya jumpa satu resipi dan petua nak masak kari ala-ala penang a.k.a mamak ni dari blog akak ni..saya bukan penggemar tegar kari dan tak berapa pandai masak kari..teruknya kari pun tak pandai masak??hahaha..bukan la tak tau langsung sampai kari jadi sup pula kan..jadi la kari tapi tak se"kaw" kalau guna resepi ni..serius tak cari kari mamak lagi lepas ni...hahaha.ok jom tengok resepinya..

bahan-bahan:
ikan merah
1 biji bawang besar
6 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
3 batang cili hijau
1 inci halia
1 sudu besar beras disangai
1 sudu besar campuran rempah iaitu biji sawi,halba dan jintan putih
3 sudu besar cili boh
50g serbuk kari babas
200ml santan pekat
3 biji tomato
segenggam daun kari

cara-cara:
1.cuci ikan dengan asam jawa atau beras untuk hilangkan bau hanyir.
2.tumbuk halus campuran rempah.
3.tumbuk halus beras yang telah disangai keperangan.
4.hiris halus bawang besar, bawang kecil, bawang putih dan halia.
5.panaskan minyak dan tumis kesemua bawang dan halia sehingga layu.
6.masukkan daun kari dan beras yang ditumbuk.
7.masukkan pes kari yang dilarutkan dengan santan cair dan garam.
8.masukkan pes cili boh dan tumis sehingga masak dengan api sederhana supaya tidak hangus.
9.masukkan santan dan tambah air jika kurang.
10.bila da mendidih masukkan ikan merah tunggu sehingga ikan masak.Tambah garam dan serbuk knorr sehingga rasanya sedap.
11.boleh la masukkan cili hijau potong 3 guna tangan dan jangan lupa masukkan juga tomato.
12.kecilkan api dan tunggu sehingga keluar sedikit minyak.

so siap la kari ikan yang sedap sehingga menjilat jari.hahaha.saya rasa yang buat kari ni pekat sebab tambah beras sangai tu..memang jadi!meletop!



Saturday, 13 July 2013

Tips holiday di Bandung

Ni overall conclusion, so senang la nanti nak ingat..

#dari Jakarta ke Bandung ada 2 option selain by flight, sama ada naik train or teksi Cipaganti (tourist taxi)..kalau naik train mahal sikit tapi comfirm 3 jam sampai, kalau naik teksi tak semestinya 3 jam,boleh lagi lama jika jalan sibuk a.k.a macet!

#simkad jangan beli di airport sebab mahal,boleh beli di kedai cuma 8000rp..kalau di airport boleh sampai 30k rp.

#naik teksi yang bermeter je seperti teksi bluebird dan express.kalau teksi lain kena bayar mahal..kalau yang dekat-dekat naik angkut pun boleh..tapi ikut keselesaan la sebab angkut ni van dan kadang-kadang penuh,tapi angkut memang murah.

#kalau ada orang offer nak tolong macam tolong angkat beg ke, jangan bagi beg anda sebab nanti dia minta bayaran.

#tak perlu spend lama sangat..tempat yang perlu pergi Rumah Mode, Toko Tiga, Pasar Baru, Kawah Putih, Trans Studio dan Paris Van Java.

#bawa air mineral masa pergi shopping or jalan-jalan sebab nanti haus dan penat.

#Mostly surau di Indonesia tempat lelaki dan perempuan open..so pakai tudung yang senang nak pakai dan bawa telekung yang ringan.

#bawa jadual currency..so senang nak convert rupiah ke RM.
 Rupiah  RM  Rupiah  RM  Rupiah  RM  Rupiah  RM 
 3,1001 31,000 10 465,000 150 2,015,000650
 6,2002 62,000 20 620,000 200 2,325,000750
 9,3003 93,000 30 775,000 250 2,635,000850
 12,4004 124,000 40 930,000 300 2,945,000950
 15,5005 155,000 50 1,085,000 350 3,255,0001050
 18,6006 186,000 60 1,240,000 400 3,565,0001150
 21,7007 217,000 70 1,395,000 450 3,875,0001250
 24,8008 248,000 80 1,550,000 500 4,185,0001350
 27,9009 279,000 90 1,705,000 550 4,495,0001450
 31,00010 310,000 100 1,860,000 600 4,805,0001550

#setiap benda kena bayar sendiri..contohnya kalau disini naik teksi,tol dan parking teksi yang bayar,tapi kalau di sana semua tourist yang kena bayar..dan kalau balance bawah 10k rp (RM3), pemandu teksi tak kan pulangkan duit..so kalau ada duit kecil,baik siap-siap kan sebelum naik teksi..diorang mulut manis kebanyakannya..so berhati-hati!

#paling penting sediakan tax airport masa balik nanti!
      Jakarta-150000rp
      Bandung -75000rp

Monday, 8 July 2013

Bandung:Factory Outlet Jalan Riau,Massage di Zen Spa

Jalan Riau ni macam di Jalan Dago gak ada banyak factory outlet.Ini senarai outlet yang ada:
Secret
Heritage
Cascade
Summit
Renarity
China Emporium
Terminal Tas
Galeri For Men
Oasis
Stamp
Mighty
Base

Kami tak pergi semua pun, just pergi half je sebab macam sama je so tak beli apa-apa pun kat sini..tengahari dah balik hotel dan papa pergi massage di Zen Spa..sebab ada Hadif,tak boleh la pergi sama-sama..pergi bergilir-gilir..kepenatan bershopping dan jalan-jalan,memang wajib singgah urut satu badan..bagi segar sikit badan..jangan risau,untuk lelaki pun boleh request tukang urut lelaki..saya pergi sini lepas balik dari trans studio,tapi sebab tak tempah awal,sempat buat foot and back massage je...tak dapat buat full body massage+scrub+facial pun..tak aci betul papa!hahaha...so kalau nak pergi kena buat reservation dulu..sebab mostly fullhouse!
Jalan Riau



Zen Spa (sumber Facebook Zen Spa)



Jakarta-Bandung: Kereta api Jakarta ke Bandung, Chiwalk

Kami ke bandung dari jakarta naik keretapi di Stesen Keretapi Gambir..tiket pukul 8.20am..harga tiket executive seorang RM26...so total untuk dua orang 162k rp (RM52)..hadif kecil lagi tak kena bayar..perjalanan untuk ke Bandung 3 jam..kalau tak sempat breakfast,kat train pun boleh makan..ada orang akan ambil order makan&minum..naik train selesa dan ada aircond..

ni dalam train..ada stroller ni boleh tidurkan hadif dalam ni..kalau tak cramp mama nak pegang je 3 jam


sampai kat bandung pukul 12 lebih..kami da tempah hotel awal dan plan untuk stay di 2 hotel yang berlainan,Hotel Pop dan Asmila Boutique Hotel..dari train ke Hotel Pop 50k rp (RM18)..Hotel Pop ni colorful design nya...comel macam kat kindergarden..hotel nice tapi jauh dari tempat-tempat shopping yang kami nak pergi...naik teksi 1 jam ke tempat shopping..masa di jakarta belum beli simcard,kat bandung baru beli...simcard kat sini murah je 8k rp..simcard penting untuk buat panggilan kat sini macam nak call teksi ke...
Pop Hotel


petang plan nak pergi Jalan Riau ada factory outlet tapi teksi tu cakap chihampelas walk (chiwalk) lagi menarik..kami pun setuju la pergi ke sana..bagi kami sini biasa je la..dia ada 2 tempat...satu kedai2 di tepi jalan,yang ni kualiti barang macam baju dan seluar biasa je...tak sesuai kot untuk shopping di sini...dan lagi satu mall,tapi mahal..kat kawasan dalam mall ni menarik sebenarnya..ada banyak kedai makan,ada tempat shopping dan tempat permainan untuk kanak-kanak..kalau ada masa boleh jalan-jalan sini untuk tengok-tengok.
Chiwalk




Dinner di Platinum




Bandung:Rumah Mode, Asmila Boutique

Rumah Mode ni di Jalan Setiabudhi..lepas duduk hotel Pop tu kami pindah di Hotel Asmila Boutique,hotel ni betul-betul depan Rumah Mode..jalan kaki je kami pergi sini..ada kawan study Medical di Bandung lawat kami,dia pun kata sebenarnya di Rumah Mode ni je yang ok untuk shopping..yang lain-lain tu kena pandai pilih dari segi kualitinya..ada lagi satu namanya Paris Van Java banyak butik-butik tapi harga sama cam kat Malaysia,kami nak pergi tapi tak sempat sebab esoknya da plan nak g trans studio..esoknya pula bertolak pergi Jakarta,flight dari sana..

di Rumah Mode ni ada 3 section for baby,woman dan man..so senang la kalau nak shopping..mostly kami banyak shopping kat sini..paling teruja kat section baby la semestinya..kena spend the whole day kat sini untuk shopping..

Rumah Mode



Asmila Boutique Hotel



Saturday, 6 July 2013

Bandung:Kawah Putih, Ciwidey, Jalan Dago bersama supir

breakfast dulu di Pop Hotel sebelum bergerak..sedap beakfast kat sini walaupun just satu menu je tapi sedap..ni namanya nasi kuning..before tu nasi merah..sedap!

depan hotel Pop,sebelah tu ada mall namanya Festival Citylink Mall

Kawah Putih ni jauh sikit dari bandar Bandung,lebih kurang 2 jam untuk sampai..so kami ambil perkhidmatan supir untuk sehari..boleh book supir di sini hayuka bandoeng kami pm je di facebook, murah dan flexible time boleh sampai pukul berapa pun..sehari 375k rupiah total sehari..ni paling murah yang kami survey...yang lain 600k rp-700krp...

Kawah Putih ni belerang sebenarnya hasil dari gunung berapi yang da tak aktif..sebab belerang tu kot buat air kat kawah tu jadi putih..memang cantik pemandangan nya cuma tak tahan dengan bau belerang...kalau lama-lama boleh pening dan muntah...sekejap je melawat kawasan ni tapi sebab da sampai Bandung,kena la pergi melawat tempat utama nya kan walaupun takde apa-apa sebenarnya kat sini...














sebelum sampai kawah putih ni,singgah di ladang strawberry..ingatkan ladang besar rupanya kecil je..tapi ok gak sebab tak pernah petik strawberry..sedap gak masam-masam manis..beli sekilo RM15...murah!tak abis siap bawa balik rumah buat jus dan makan dengan oat..haha.






lunch set nasi ayam brangsek..brengsek tu maksudnya kurang ajar!hahaha..memang sedap dan pedas!

pastu on the way balik tu singgah di kilang buat kain dan telekung..sebenarnya kilang nya jauh,yang ni rumah untuk buat simpan stok2 sebelum jual secara borong dengan peniaga..kat situ lagi murah dari Pasar Baru...cuma masa kami pergi da tak banyak choice sebab da diborong dengan orang singapore..tapi sempat la kami grab souvenir macam key chain,fridge magnet dan kain bahan kat rumah tu..memang murah..

pastu supir,pak cecep bawa kami tempat buat kek lapis dan brownies..orang kata brownies amanda dan kartika sari sedap,mula-mula ingat nak tempah banyak-banyak dengan cecep,tapi sebab phone tertinggal kat teksi masa pergi trans studio tu,tak sempat la nak tempah brownies sebab ..sempat la beli 2 kotak untuk kami rasa dan makan di hotel,not bad tapi bagi saya macam sedap lagi kek lapis sarawak..

malam singgah di Jalan Dago jap...di jalan Dago ni banyak factory outlets seperti Grande Factory Outlet, Central Branded Outlet, Blossom Factory Outlet, Level Factory Outlet, Glamour factory Outlet, Gossip Factory Outlet, Rafles Factory Outlets, Runway Factory Outlets...setiap outlet tu ada yang jual kasut je,baju...tak pun campur-campur...

saya sebenarnya imagin outlet di Bandung ni macam JPO sebenarnya tapi tak pun..kena pilih dan belek-belek sebab campur-campur ada yang ori dan tak..tapi kebanyakan nya tak ori kot...yang ok cuma di Rumah Mode je..

tak beli banyak di Jalan Dago cuma beli baju tidur,shawl dan t-shirt hubby di Polo Ralph Lauren outlet..lagipun dah kepenatan seharian berjalan,nak tengok lama-lama pun tak larat da kaki..

ok sambung next entry pula...

Bandung:Pasar Baru

Hari ke-2 di Bandung kami pergi Pasar Baru,macam Pasar Khadijah di Kelantan tapi lebih selesa sikit sebab beraircond..nak beli telekung,kain bahan, kain pelekat, kain untuk buat langsir, baju khawin dan tudung untuk buat ole2 boleh la beli di sini sebab murah..handbag grad AAA tu pun banyak jual kat sini..kena pandai bargain dengan penjual. tapi bila da berkenan tu beli je la sebab terlalu banyak kedai,penat sangat kalau nak survey semua kedai..Pasar Baru ni ada 8 tingkat..tingkat paling atas surau..food court pun ada...

kain lace

kain bahan baju melayu

baju-baju,skirt



lunch di Pasar Baru

ni dia guna nya stroller..penuh kiri kanan dan bawah... ^____^

Bandung:Trans Studio

for me,ni tempat wajib pergi di Bandung lagi-lagi family yang ada anak-anak.Trans Studio ni indoor theme park macam ala-ala Genting tapi semua indoor's games...tempat tak panas,nice dan comfort...tiket RM50 seorang dewasa dan kanak-kanak pun sama harga...tapi masa tu cuti sekolah di Indonesia,tiket RM80 seorang..semua permainan boleh main dari pagi sampai malam,cuma kalau nak beli apa-apa makanan kena isi megacash card..megacash card ni akan dapat masa beli tiket,dan boleh isi duit di kaunter dalam Tran Studio kalau nak beli makanan..

ok ni semua yang ada kat Trans Studio:

Lost City, Studio Central, Magic Corner


memang berbaloi pergi seronok sangat macam-macam ada..boleh main-main,ada banyak show dan ada perarakan..facilities surau,nursing room dan toilet pun ada dalam tu,kalau penat nak rehat-rehat dulu pun boleh...recommended!

saya ni jenis paling tak suka main game yang adventures...tapi ternaik pula sebab ingatkan yang biasa-biasa je...memang rasa nak gugur jantung+nak pengsan+nak muntah..taubat tak nak main lagi dah!haha.

main entrance

trans studio!
before masuk
Giant Swing:menjerit satu kampung tak hengat!

Si Bolang

Magic Corner..Hadif takut tengok diorang pakai costume camni..hahaha.

Pertunjukan Circus pukul 3 petang time cuti sekolah je ada Circus ni

Ni paling Hadif suka sampai tak nak turun..kena bodek papa belikan satu ye...haha.

Cawan pusing-pusing..

Train



biru sungguh!

pukul 5pm:ni pun time cuti sekolah je ada,Parade!

Perarakan!
Perarakan!
Perarakan!

ada banyak gift shop di trans studio

papa+Hadif before balik
the happiest boy! jom balik! kepenatan sudah..