Saturday, 27 April 2013

nasi ayam tomato

my first time nasi tomato...not bad ye...sila tiru resepi dari Myresepi.com ni...

bahan A : untuk nasi
2 pot beras
2 s/b tomato puri (ni saya blend sendiri tomato)
1 labu bawang besar ditumbuk
1 ulas bawang putih ditumbuk
1 ketul kiub pati ayam
1 cm halia , bunga lawang, kulit kayu manis , n buah keras(secukupnyer,saya ada kayu manis je tapi still sedap)
planta untuk menumis n garam secukup rasa

bahan B : untuk ayam masak merah
1 ekor ayam
6 s/b cili kisar
2 s/b tomato puri
2 s/b sos cili
1 s/b sos tiram
1 labu bawang besar **
4 ulas bawang putih **
2 cm halia **
2 batang serai dititik
1 ketul kiub pati ayam
perase secukupnye

Cara-cara
bahan A : beras dibasuh bersih n toskan.
tumiskan bawang besar n bawang putih,buah keras,kulit kayu manis,bunga lawang n halia dgn planta sehingga naik bau.masukkan tomato puri.tumis sehingga masak.
masukkan beras n kacau rata.masukkan perase.n masukkan air yg cukup untuk masak beras.lepastu masukkan dlm periuk nasi.klu ikot sukatan sy 2 pot beras : 1.8 kole air.
bahan B : tumiskan bahan berkisar yg bertanda ** sehingga naik bau.masukkan cili kisar tumis sehingga pecah minyak.masukkan sos tiram ,sos cili , tomato puri.masukkan juga garam gula n perase.
ayam digoreng separuh masak terlebih dahulu.kemudian masukkan kedlm tumisan yg kte masak td.masukkan juga serai yg dititik.
setelah ayam masak,hidangkan dengan nasik tomato td.

sodap!

Saturday, 20 April 2013

homedec 1Borneo

sekarang ada homedec di 1Borneo dari 19-21April 2013...ingat nak cari frame dan jam dinding tapi tiada...homedec ni banyak jual perabot rumah,tiles,wallpaper,kitchen carbinet...ingat nak survey kitchen carbinet,tapi semua jenis yang mahal2...nak buat kitchen carbinet yang asal muat sumbat barang-barang je sebab bukan nak duduk selamanya pun kat sini kan...membazir pula kalau mahal sangat...jalan-jalan terjumpa bean bag yang da lama mama teringin nak beli...bean bag dari big bean!fully leather dan boleh menampung berat sampai 250kg...bean bag...yeah kesukaan mama!harga kat homedec ni RM300...di semenanjung RM399 sabah/sarawak RM499 harga biasa...

merah mak ngah!





kipas syiling

baru pasang kipas di setiap bilik...brand kipas syiling yang bagus ialah KDK...mula-mula nak ambil semua KDK tapi stok da habis yang remote fan...pilih brand Panasonic pula untuk yang remote fan...syiling fan ni ada yang boleh guna remote and yang biasa...kalau guna remote ni senang sikit la nak control speed nya kan (padahal malas) haha...warna pun ada beberapa jenis boleh pilih...harga remote fan panasonic RM315,KDK RM130 di sabah...





Sunday, 14 April 2013

skybox

astro tukar kepada skybox?memang best...sebab semua siaran astro boleh dapat termasuk astro first...untuk permulaan kena beli decoder skybox RM300...untuk servisnya pula setahun hanya RM240 untuk semua siaran astro...best kan?sebulan hanya RM20...mana nak dapat murah camni kan...skang nak tengok semua cerita dapat...jimat pun jimat...tapi kalau tak berapa yakin lagi boleh juga ambil yang RM120 dulu selama 6 bulan untuk cuba ok ke tak...tapi comfirm la ok...cuma.......skybox ni kena ada wify untuk berfungsi...mcm saya yang memang banyak habiskan masa kat rumah,sangat sesuai la guna skybox ni sebab all the time boleh guna wify sekali untuk layan facebook ke...u-tube ke...nak download movie ke kan...best...best!



Thursday, 11 April 2013

stride to ride lion fisher n price

mama yang excited dengan lion yang comel ni sebenarnya..so pujuk papa belikan untuk hadif konon-konon hadiah sempena hadif setahun..haha..mesti korang pun camtu kan?

ada 2 fungsi boleh buat berlatih berjalan dan naik..beberapa hari hadif main lion ni alhamdulillah kaki pun kuat berjalan sendiri lepas tu..recommended untuk baby yang nak belajar berjalan..

bila tolak je dia automatik kuarkan music siap bunyi lion..dan ada lampu sekali kat hidung lion..memang super cute!


Wednesday, 10 April 2013

Restoren D'KL likas

Ada satu restoren ni best sebab dia buat kat rumah..atas rumah bawah restoren..memang style!untuk lunch ada..untuk dinner pun ada..sedap pun sedap..Ada ruang beraircond kat dalam dan style meja jepun duduk bersila..hadif pun happy dapat berlari sana sini..dia memang jenis peramah dan tak takut orang..semua nak ditegurnya..mungkin bosan kat rumah ada mama je..=p kat sini pun ada kek boleh la buat pencuci mulut..saya cuba pavlova..memang marvelous!first time try..jakun betul..





Sunday, 7 April 2013

ME time!

yes...it's ME time!almaklum la jadi ibu ni sibuk dengan anak-anak (macam ramai pulak?) dan suami...tapi saya baru ada seorang anak..kalau yang anak dah ramai?lagi la tak cukup masa untuk diri sendiri...saya ni bukan jenis yang pergi spa selalu pun...20tahun 2x...hahaha.kesian...

saya buat kat karamunsing kompleks kk...kat sini banyak spa yang boleh dipilih...tapi ramai recommend di PURI AYU SPA...servise semua bagus...owner nya orang indonesia...so die beli semua barang-barang spa tu pun dari sana...

ada banyak package boleh pilih...lagi banyak lagi mahal la...menicure,pedicure (rm50)...sauna,body scrub,aroma&milk bath,massage (rm200)...kalau nak buat yang package camni kena sedia 200++ la ye...

selamat berspa kepada sesiapa yang ingin memanjakan diri dihujung minggu!

Friday, 5 April 2013

wildlife park lok kawi

recommended untuk bawa anak-anak kenal binatang...

harga tiket masuk ke zoo:
dewasa rm10
kanak-kanak rm5
warga emas free (60 tahun ke atas)

kalau nak naik train pun boleh kat dalam zoo kalau malas nak jalan kaki...rm2 seorang...train ni akan berhenti satu-satu tempat sampai habis...

lepas habis tengok binatang-binatang ni,kami pergi cuba naik gajah lak...kena bayar harga lain...rm5 seorang...memang gayat naik gajah...


pukul 11.30 ada animal show..boleh la tunggu untuk tengok diorang wat persembahan..
kesimpulannya...we had fun brought hadif to watch the animals..
^_____^