my first time nasi tomato...not bad ye...sila tiru resepi dari Myresepi.com ni...
bahan A : untuk nasi
2 pot beras
2 s/b tomato puri (ni saya blend sendiri tomato)
1 labu bawang besar ditumbuk
1 ulas bawang putih ditumbuk
1 ketul kiub pati ayam
1 cm halia , bunga lawang, kulit kayu manis , n buah keras(secukupnyer,saya ada kayu manis je tapi still sedap)
planta untuk menumis n garam secukup rasa
bahan B : untuk ayam masak merah
1 ekor ayam
6 s/b cili kisar
2 s/b tomato puri
2 s/b sos cili
1 s/b sos tiram
1 labu bawang besar **
4 ulas bawang putih **
2 cm halia **
2 batang serai dititik
1 ketul kiub pati ayam
perase secukupnye
Cara-cara
bahan A : beras dibasuh bersih n toskan.
tumiskan bawang besar n bawang putih,buah keras,kulit kayu manis,bunga lawang n halia dgn planta sehingga naik bau.masukkan tomato puri.tumis sehingga masak.
masukkan beras n kacau rata.masukkan perase.n masukkan air yg cukup untuk masak beras.lepastu masukkan dlm periuk nasi.klu ikot sukatan sy 2 pot beras : 1.8 kole air.
bahan B : tumiskan bahan berkisar yg bertanda ** sehingga naik bau.masukkan cili kisar tumis sehingga pecah minyak.masukkan sos tiram ,sos cili , tomato puri.masukkan juga garam gula n perase.
ayam digoreng separuh masak terlebih dahulu.kemudian masukkan kedlm tumisan yg kte masak td.masukkan juga serai yg dititik.
setelah ayam masak,hidangkan dengan nasik tomato td.
sodap!
Yunmy!! Amboi ko rajin masak!! Bagus
ReplyDeletedok umah je kalau xrajin masak cmne tu?hihi...
ReplyDelete